Hoe kunnen we je helpen?
< Alle onderwerpen

Samenvatting Accounting Erasmus

Samenvatting Accounting voor de studie Bedrijfskunde op de Erasmus Universiteit Rotterdam EUR nodig? Hiermee wordt het tentamen een makkie!

“Accounting vind ik zo’n saai vak, er is niet doorheen te komen. Ik zou niet weten hoe ik al de stof in m’n hoofd krijg voor het einde van de week.”

Herken jij je in bovenstaande zin? Dan hebben wij van Reken Maar Verslagen dé oplossing voor je.

Het vak Accounting BK1206 is een van de lastigste vakken in de bachelor Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam EUR, misschien heb je dit zelf al ondervonden. Onderwerpen als financial statement analyse en de balance sheet worden over het algemeen als erg lastig ervaren door studenten. Wil je hier meteen mee aan de slag zodat je je tentamen accounting aan de Erasmus Universiteit met een goed cijfer afgerond? Met een samenvatting voor het vak accounting aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ga jij het gewoon halen! Lees hieronder verder wat je allemaal te wachten staat: we geven je alvast wat inside info.

Wil je hier nou meteen mee aan de slag om je tentamen accounting aan de Erasmus Universiteit met een goed cijfer af te ronden? Klik dan hier om je samenvatting accounting te bestellen!

Wil je nog meer weten over accounting of een korte introductie krijgen in de onderwerpen binnen het vak? Lees dan hieronder verder wat je allemaal te wachten staat.

Samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam: basisconcepten

Accounting kan gedefinieerd worden als het proces van vastleggen, samenvatten en analyseren van financiële transacties. De boekhoudkundige informatie die en bedrijf produceert, kan in twee categorieën worden ingedeeld. Er is een onderscheid op basis van wie er gebruik maakt van de informatie. Zo is er financial accounting voornamelijk ontworpen voor besluitvormers buiten het bedrijf (extern). Managerial accounting is daarentegen voornamelijk ontworpen door besluitvormers binnen het bedrijf (intern). In dit vak wordt er gefocust op het financial-accounting gedeelte.

·        Kernbegrip 1: Jaarrekeningen

·        Kernbegrip 2: Kasstroomoverzicht

·        Kernbegrip 3: Financial Statement Analysis

·        Kernbegrip 4: Activa

·        Kernbegrip 5: Passiva en eigen vermogen

 

We nemen ze hier onder met je door.

Samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam – Kernbegrip 1: Jaarrekeningen

Accounting gaat voornamelijk over de boekhouding van een bedrijf. Deze boekhouding wordt netjes gepresenteerd in de jaarrekeningen. Jaarrekeningen hebben verschillende functies. Zo geven ze informatie over het risico en rendement van de aandelen van het bedrijf. Ook laten ze zien hoe goed het management heeft gepresteerd. En ze onthullen bovendien de plannen van het management.

De volgende financial statements zullen behandeld worden in de samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam:

·        Balans (balance sheet)

·        Winst- en verliesrekening/resultatenrekening (income statement)

·        Mutatieoverzicht van het eigen vermogen (statement of changes in equity)

·        Kasstroomoverzicht (statement of cash flows)

Voor je tentamen is het belangrijk dat je de verschillende financiële statements die een bedrijf uitbrengt herkent en aan elkaar kunt linken. Deze vier financiële overzichten worden gebruikt om periodiek te rapporteren over de bedrijfsactiviteiten van een bedrijf.

Samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam – Kernbegrip 2: Kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht maakt dus deel uit van de jaarrekeningen, maar waar dient het kasstroomoverzicht zelf voor? En hoe bereken je deze? Er zijn eigenlijk twee belangrijke doelen voor het kasstroomoverzicht:

·        Het geeft inzicht in de trends van de ‘liquiditeit’ en ‘solvabiliteit’ van het bedrijf.

·        Het verklaart de verandering in de ‘kas’ (cash) en ‘kasequivalenten’ (cash equivalents) van een bedrijf.

 

Daarnaast moet je voor je tentamen in staat zijn om een kasstroomoverzicht zelf op te stellen. Daarvoor zijn twee verschillende methode de ‘directe’ methode of de ‘indirecte methode’. In de samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam zullen we beide methodes uitgebreid behandelen aan de hand van herkenbare voorbeeldopgave en handige oefenvragen waarmee je de net opgedane kennis direct kan testen.

Samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam – Kernbegrip 3: Financial Statement Analysis

Banken of andere investeerders kijken naar verschillende dingen wanneer ze een bedrijf analyseren via de jaarrekening. Bij de winst- en verliesrekening (income statement) kijken ze vooral naar de winst uitgedrukt als percentage van de omzet. Dit is het nettomarge. Bij de balans kijken ze naar wat er geïnvesteerd is om evenveel winst te maken. Hoe minder activa nodig zijn voor een bepaalde hoeveelheid winst, hoe beter. Ook is het belangrijk voor bakenen dat er veel kas is. Hoe meer kas, hoe beter. Dit betekent namelijk dat het geld niet vastzit in machines of iets dergelijks. Voor aandeelhouders is het belangrijk zo min mogelijk verplichtingen te hebben. De aandeelhouders hoeven minder te investeren voor hetzelfde rendement.

 

In de samenvatting zullen alle verschillende ratio’s en analyses die bij dit kermbegrip horen uitgebreid worden besproken. Zo worden de formules voor verschillende winstmarges als brutowinstmarge (gross profit margin), operationele winstmarge (operating profit margin) en de nettowinstmarge (net profit margin). Naast een heldere uitleg biedt de samenvatting voldoende voorbeelden en oefenvragen om alvast te kunnen oefenen voor het tentamen.

Samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam – Kernbegrip 4: Activa

Dit kernbegrip is samen met het volgende kernbegrip onderdeel van een financial statement, namelijk de balans. Hierop staan alle bezittingen van het bedrijf en alle schulden van het bedrijf. Dit kernbegrip gaat over de bezittingen, ook wel de activa genoemd. In de accounting samenvatting Erasmus Universiteit Rotterdam zullen we ingaan op de verschillende manieren om activa te waarderen. Zo kan er gewaardeerd worden op basis van kostprijs, maar ook op basis van reële waarde.

Omdat activa maar een aantal jaren meegaan, mag je niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf. In plaats daarvan moet er worden afgeschreven. In de accounting samenvatting Erasmus Universiteit zullen we ingaan op de volgende afschrijvingsmethodes:

·        Lineaire afschrijving

·        Double declining balance

·        Units of production

Laten we kijken naar een voorbeeld.

Het van de Goot Gebouw op de campus van de Erasmus Universiteit bestaat uit verschillende onderdelen met verschillende levensverwachtingen en waardes:

·         Geraamte: 60 jaar | 200 miljoen

·        Afwerking: 36 jaar | 50 miljoen

·        Uitrusting:  18 jaar | 20 miljoen

·        Geen restwaarde

 

Wat is de boekwaarde van het gebouw na 5 jaar afschrijven? Dit soort vragen kunnen als lastig worden ervaren omdat er schillende levensjaren zijn voor verschillende onderdelen. Het pand kan dus niet in één keer met één methode worden afgeschreven. Als je wilt weten hoe je dit soort vragen kunt oplossen of meer wilt weten over dit onderwerp. Bestel dan hier de accounting samenvatting Erasmus Universiteit Rotterdam.

Samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam – Kernbegrip 5: Passiva en eigen vermogen

Dit kernbegrip gaat over de andere kant van de balans. Hier wordt er gekeken naar hoe al deze bezittingen bekostigd worden. Dit kan met eigen geld of te wel eigen vermogen, maar dit kan ook voorkomen uit leningen of te wel passiva. Belangrijk bij dit kernbegrip is de tijdswaarde van geld. Omdat je geld leent betekent dit automatisch dat je hier over de tijd geld voor moet betalen, of te wel rente. In de samenvatting zullen we hier voldoende aandacht aan besteden doormiddel van herkenbare voorbeelden en handige oefenvragen proberen we je de stof eigen te maken.

Er is natuurlijk niet alleen maar geleend geld binnen een organisatie, maar ook een deel van het bedrijf zal zelf bekostigd moeten worden. Dit is het eigen vermogen. Het eigen vermogen staat uit de volgende onderdelen: marktpremie (market premium), overige reserves, ingehouden winst (retained earnings), extra gestort kapitaal (additional paid- in capital) en de nominale waarde (par value). In de samenvatting accounting Erasmus Universiteit Rotterdam zullen beide begrippen duidelijk worden uitgelegd.

Samenvatting accounting Erasmus Rotterdam: Tentamenopbouw

Het tentamen zal bestaan uit een mix van theorievragen en rekenvragen. Om deze vragen goed onder de knie te krijgen is oefening enorm van belang. De accounting samenvatting Erasmus Universiteit Rotterdam van Reken Maar staat vol met nuttige voorbeeldvragen, oefenopgave, oude tentamenvragen en oefententamens. Door deze opdrachten te maken krijg je een goed beeld van hoe het tentamen eruit zal zien en sta je niet voor verassingen op het echte tentamen.

 

Voor de rekenvragen is het van belang dat je formules goed kent. Als dit niet het geval is maak je namelijk makkelijk fouten in deze vragen. In de accounting samenvatting Erasmus Universiteit Rotterdam hebben we een formuleblad opgenomen met alle formules die nodig zijn om je tentamen tot een goed einde te brengen. Op deze manier kan je al deze formules goed stampen!

 

Samenvatting accounting Erasmus Rotterdam, alles wat je nodig hebt om te slagen

Zoals je hierboven bij de kernbegrippen hebt kunnen zien bestaat het vak accounting uit onderwerpen met veel terminologie en rekenvragen. Met de samenvatting van Reken Maar heb je alles in huis om je tentamen goed voor te bereiden. Alle onderwerpen en termen worden duidelijk aan je uitgelegd aan de hand van herkenbare voorbeelden en alle rekenonderwerpen worden verduidelijk met oefenvragen.

Reken Maar is dus je beste vriend onderweg naar een goed cijfer voor je tentamen. Bestel je samenvattingen hier. We wensen we je namens heel Reken Maar veel succes met het voorbereiden en maken van het tentamen! 

Vind je accounting interessant? Wat kun je ermee worden?

Zoals je nu weet gaat accounting dus over de boekhouding van een onderneming. Als dit vak je aanspreekt dan ben jij dus duidelijk geïnteresseerd in de financiële kant van een bedrijf. Je zou later als zelfstandig accountant aan de slag kunnen gaan of bij een bedrijf op de financiële afdeling kunnen werken. Verder op in de bachelor zal je nog meer vakken tegenkomen die gericht zijn op de financiële bedrijfsvoering, hierbij kan je verder ontdekken wat je precies leuk vindt en of dat je daadwerkelijk een carrière wilt in de financiële wereld.

We wensen je namens heel Reken Maar Verslagen heel veel succes met het voorbereiden en maken van het tentamen!